درمان اضطراب و استرس

استرس پس از طلاق

استرس پس از طلاق یا استرس طلاق، نوعی استرس بسیار شدید است که در دوران بعد از جدایی تجربه می شود. طلاق یکی از استرس زاترین تجربیاتی است که ممکن است فرد از آن عبور کند، زیرا از نظر عاطفی، مالی و قانونی روی فرد تأثیرات منفی زیادی می گذارد.

استرس طلاق احساسات منفی از جمله غم، اندوه و فقدان و از دست دادن را در زندگی فرد ایجاد می کند. پس از طلاق تغییرات زیادی در زندگی رخ می دهد، مشکلاتی مانند از دست دادن حمایت، امیدها و همراهی به زندگی هجوم می آورند و همه این تغییرات می تواند دلهره آور و نامطمئن باشد.

در کنار همه موارد فوق، معمولا مشکلات مزمن سلامتی زیادی پس از طلاق ایجاد می شوند. افسردگی و کمبود خواب از مهمترین عواملی هستند که انجام کارهایی مانند تغذیه سالم و یا ورزش را برای شما دشوار می کنند. اما در نظر داشته باشید که عادات ناسالم غذایی در دوران پس از طلاق می تواند منجر به بیماری هایی مانند دیابت و حتی سرطان شود. به همین علت مدیریت استرس پس از طلاق در حفظ سلامت جسم و روح اهمیت زیادی دارد.

پس از گذر از مراحل قانونی طلاق، توصیه می شود سالی یک بار به پزشک مراجعه کنید. این معاینات باعث می شود تا مشکلات احتمالی ناشی از استرس طولانی را به سرعت شناسایی کنید تا بتوانید هر چه سریع تر با راهکارهای درمانی سطح سلامت خود را بهبود ببخشید. اما اگر به دنبال راهکارهای موثرتر برای مدیریت استرس طلاق هستید، این مقاله از تکین دارو را تا انتها بخوانید.

شکل های بروز استرس پس از طلاق

تبعات ناشی از استرس پس از طلاق چیست ؟
آشنایی با تبعات ناشی از استرس پس از طلاق

درک نحوه بروز استرس ناشی از طلاق بسیار مهم است. دانستن اینکه به دنبال چه چیزی باشید می تواند به شما در مدیریت استرس طلاق کمک کند.

ترس از ناشناخته ها

طبیعی است که پس از طلاق احساس گم شدن می کنیم. استرس پس از طلاق باعث نگرانی شدید در مورد آینده می شود. پس از طلاق نگران اتفاقات مبهمی هستیم که نمی دانیم چیست. آینده در نظر ما گیج کننده، تاریک و مبهم به نظر می رسد. نگرانی در مورد اینکه زندگی پس از طلاق چگونه پیش می رود و با چه مشکلاتی مواجه می شویم یک مشکل رایج است و اثرات منفی آن اغلب تا مدت ها با ما باقی می ماند.

مسائل مربوط به سلامتی

بر اساس تحقیقات انجام شده در سال 2020، استرس مداوم و شدید ناشی از طلاق می تواند باعث مشکلات سلامتی شود. التهاب، مشکلات قلبی، اختلالات خواب و عادات غذایی نامناسب از مهمترین مشکلات رایج هستند.

نگرانی‌های اجتماعی

افرادی که طلاق می‌گیرند دچار نگرانی های اجتماعی زیادی می شوند. آنها نگران نوع نگاه دیگران به خود هستند. استرس پس از طلاق باعث می شودکه این افراد دوستان خود را کنار بگذارند. آنها حتی به تدریج از اعضای خانواده خود نیز کناره گیری می کنند.

یکی از مهمترین استرس های پس از طلاق این است که افراد دچار افکار منفی زیادی می شوند و تصور می کنند که مردم نگاه متفاوتی به آنها دارند. اینها نگرانی های رایجی هستند که باعث فشار بر روابط اجتماعی می شوند و به طور کلی نحوه ارتباط افراد را با مردم تغییر می دهند.

احساس شکست

افرادی که طلاق می گیرند ازدواج ناموفق را به معنای شکست در زندگی می دانند. این احساس می تواند منجر به شرم و عزت نفس پایین شود. استرس پس از طلاق، کاهش اعتماد به نفس، احساس شرم و شکست این افراد را به انزوا سوق می دهد و در نهایت با افسردگی همراه است.

همچنین بخوانید:   علائم و راهکار‌های درمان استرس اجتماعی

حواس پرتی

احساسات منفی ناشی از استرس طلاق منجر به حواس پرتی و عدم تمرکز می شود. این مشکل تمام زمینه های زندگی، از جمله کار، فرزندپروری و روابط اجتماعی را تحت تاثیر قرار می دهد. استرس پس از طلاق در برخی موارد باعث بروز مشکلات شدیدتری نظیر کاهش حافظه کوتاه مدت می شود.

سوء مصرف مواد

در تلاش برای کاهش استرس شدید ناشی از طلاق، بسیاری از مردم به سیگار، الکل یا مواد مخدر روی می آورند تا اعصاب خود را آرام کنند. با سوء مصرف مواد ممکن است استرس طلاق تا حدودی کاهش یابد اما مطمئنا مشکلات ناشی از آن منجر به استرس بیشتر در آینده می شود.

افسردگی

طلاق باعث می شود احساس شکست کنید، در این میان برخی اتفاقات باعث تقویت باورهای منفی شما می شوند. به عنوان مثال شما احساس می کنید گناهکار هستید و باید برای حفظ زندگی خود تلاش بیشتری می کردید. هنگامی که استرس با سرزنش همراه شود، مشکل حادتر افسردگی را ایجاد می کند. افسردگی مشکل بسیار بزرگی است که می تواند بر هر جنبه ای از زندگی تأثیر منفی بگذارد.

سندرم متابولیک

استرس طلاق به دلیل شدید بودن می تواند به راحتی جنبه های مختلف سلامت را تحت تاثیر قرار بدهد. اگر چندین وضعیت خطرناک مانند فشار خون، افزایش کلسترول، بالا رفتن چربی خون و افزایش قند در یک زمان رخ دهد، به سندرم متابولیک مبتلا می شوید. سندرم متابولیک خطر ابتلا به بیماری های قلبی، دیابت و سکته را به شدت افزایش می دهد.

آیا طلاق می تواند باعث استرس پس از سانحه شود؟

رابطه طلاق و استرس پس از سانحه در چیست ؟ تکین فارمد
بررسی ارتباط طلاق و استرس پس از سانحه

کاملا. طلاق صرف نظر از موقعیت افراد در زندگی برای همه سخت است. طلاق شباهت زیادی به سوگواری برای مرگ یکی از اعضای نزدیک خانواده دارد. استرس همراه همیشگی و جدایی ناپذیر طلاق است. شما در هنگام طلاق باید تصمیم بگیرید که از خانه امن و راحت خود برای همیشه نقل مکان کنید.

افکار آزار دهنده مانند یک سیل خروشان به صورت ناگهانی به شما هجوم می آورند. از خود می پرسید آیا این طلاق منصفانه بود یا خیر و دائم خود را سرزنش می کنید و مقصر می دانید. به خصوص در خانم ها فکر تأمین مخارج زندگی با درآمد یک نفره باعث ایجاد استرس های شدیدی می شود. در حالیکه مردان معمولا احساس خشم و طرد شدگی را تجربه می کنند.

طلاق تجربه ای کاملاً هولناک و استرس زا است. در صورتی که طلاق یکطرفه باشد و یکی از زوجین اصرار به جدایی کند، این طلاق می تواند مانند یک کابوس سلامت روانی فرد مقابل را تا حد زیادی از بین ببرد.

شما با ترس از آینده ای که بعد از طلاق در انتظار شما است مواجه می شوید. این ترس و استرس شدید ناخوادآگاه استرس پس از سانحه PTSD را در شما ایجاد می کند.

راهکارهای مقابله با استرس پس از طلاق

بررسی راهکار های مقابله با استرس پس از طلاق - تکین فارمد
بررسی شیوه ها و راهکار های مقابله با استرس پس از طلاق

اکثر ما در طول روز استرس هایی را تجربه می کنیم و برخی از ما راهبردهای مقابله ای برای مدیریت آن داریم. اما استرس طلاق مشکلی بزرگ و خارج از هنجار است و فشار روانی زیادی را به فرد تحمیل می کند. این سطح شدید از استرس نیازمند مکانیسم‌های مقابله‌ای بسیار قوی تری است که بتواند به سلامت روحی شما کمک کند.

طلاق برای افراد نه تنها یک پدیده دردناک و عاطفی است، بلکه در نظر این افراد، حکم یک مصیبت را دارد. استرس طلاق بسیار شدیدتر و طاقت فرساتر از استرس روزانه است، اما با این حال روش های مفید و اثبات شده ای وجود دارد که می تواند به کاهش استرس پس از طلاق کمک کند.

احساسات خود را تصدیق کنید

شناخت احساس خود و بررسی حالات روحی متفاوتی که در خود دارید تا حد زیادی در یادگیری مدیریت آنها به شما کمک می کند.

وقتی ازدواج به هم می خورد، دقیقا پس از آن یک دوره سوگواری وجود دارد. طلاق به معنای پایان زندگی مشترک شما و همسرتان است. بنابراین باید بپذیرید که احساس غم، عصبانیت، ناامیدی و ترس طبیعی است. نادیده گرفتن این احساسات باعث از بین رفتن آنها نمی شود.

همچنین بخوانید:   آشنایی و درمان اختلال استرس پس از سانحه یا PTSD

واگویه های مثبت را تمرین کنید

معمولاً پس از طلاق، افکار منفی غالب می شوند. شما دائم خود را سرزنش می کنید و مقصر می دانید یا گاهی احساس می کنید که خانواده خود را سرخورده و ناامید کرده اید. اما فراموش نکنید که که طلاق امری کاملا پیچیده است و این اتفاق هرگز تقصیر یک شریک نیست.

مطالعه‌ای در سال 2019 نشان داد که خودگفتاری مثبت چه به صورت بی‌صدا در ذهن و یا با صدای بلند در ماشین یا آینه می‌تواند به بهبود وضعیت ذهنی، افزایش اعتماد به نفس و کارآمدی شما کمک کند.

در گذشته زندگی نکنید

این احساس کاملا طبیعی است که دائم دوست دارید اتفاقات ناگوار گذشته را در ذهن خود مرور کنید. در واقع وقتی حال ما واقعاً ناراحت کننده است، ذهن ما می خواهد به گذشته بگریزد. استرس طلاق باعث آسیب پذیری شدید شما می شود. اما با این حال باید بدانید که مرور خاطرات تلخ گذشته جز تلخ کامی و شدت دادن به احساسات منفی هیچ فایده دیگری برای شما ندارد. بنابراین روی لحظه حال تمرکز کنید و تا جایی که می توانید با انجام سرگرمی های متفاوت اجازه ندهید ذهن شما به گذشته برگردد.

از دیگران کمک بگیرید

افرادی که در زندگی شما به شما اهمیت می دهند با جان و دل مشتاق هستند که به شما کمک کنند. بنابراین به آنها اجازه کمک بدهید. ناراحتی و غرور را کنار بگذارید و به افرادی که به آنها اعتماد دارید تکیه بزنید. این کار تا حد زیادی باعث تسکین استرس پس از طلاق می شود.

سعی کنید با افرادی که همانند شما با چالش های مشابه یا طلاق مواجه هستند وارد ارتباط شوید. همچنین گروه‌های حمایتی زیادی وجود دارند که می توانید در این گروهها عضو شوید. عضویت در گروههای حمایتی راهی عالی برای دریافت حمایت و همدلی سایر افراد جامعه حول تجربیات مشترک زندگی است.

به رژیم غذایی خود اهمیت بدهید.

تغذیه سالم می تواند در مقابله با استرس طلاق به شما کمک کند. هنگامی که در نهایت هوشیاری خود هستید و بدن خود را سالم و سلامت نگه می دارید به این نتیجه می رسید که فراموش کردن مشکل طلاق آسان تر است.

اغلب افراد در اثر استرس پس از طلاق وعده های غذایی را حذف می کنند و یا برعکس دچار پرخوری می شوند. پرخوری در اثر استرس بسیار نگران کننده است و عواقب سلامتی زیادی به همراه دارد. بنابراین تا جایی که می توانید از وعده‌های غذایی سالم و متعادل استفاده کنید. مصرف قندهای فراوری شده و کربوهیدرات‌های تصفیه‌شده را در وعده های غذایی خود کاهش بدهید. تغذیه سالم می تواند به تقویت سیستم ایمنی بدن، افزایش سطح انرژی و ایجاد تعادل فکری لازم برای مقابله با استرس طلاق کمک کند.

همچنین کاهش مصرف کافئین نیز در تسکین استرس پس از طلاق بسیار مفید است.

ورزش کنید

ورزش یکی از بهترین ابزارهای ضد استرس است. حرکت باعث آزاد شدن هورمون اندورفین در بدن می شود. این هورمون شادی بخش در مصرف انرژی منفی سرکوب شده به شما کمک می کند و همچنین به شما امکان تمرکز بهتر می بخشد. چه به باشگاه بروید و چه پیاده روی طولانی مدت، ورزش یکی از بهترین گزینه ها برای مقابله با استرس پس از طلاق است.

به خواب کافی اهمیت بدهید

سعی کنید به میزان مناسب بخوابید. خواب کافی نه زیاد و نه خیلی کم در بهبود سلامت جسمی و روحی شما تاثیر بسیار زیادی دارد. کاهش کیفیت خواب باعث شدید شدن استرس پس از طلاق می شود. در مجموع اگر هرگونه اختلالات خواب نظیر بی خوابی و یا پرخوابی در شما ادامه پیدا کند، خیلی سریع به مشکل افسردگی مبتلا می شوید.

مدیتیشن کنید

مدیتیشن یا تمرینات خودآگاهی راهکاری بسیار عالی است که به آرام کردن افکار شما و تسکین استرس پس از طلاق کمک می کند. مدیتیشن موثر نیاز به تمرین دارد. بنابراین مهم این است که با پشتکار زیاد همچنان به تمرینات خود ادامه بدهید.

اگر ذهنی آشفته و مضطرب دارید، مدیتیشن در ابتدا ممکن است مانند یک ورزش بیهوده برای شما به نظر برسد. اما تمرین مداوم این اجازه را به شما می دهد که صدای احساسات منفی خود را خاموش کنید. پس از مدتی متوجه می شوید که می توانید ذهن مضطرب و افکار آشفته خود را به راحتی سازماندهی کنید.

همچنین بخوانید:   استرس عاطفی چیست ؟

از مشاجره و درگیری اجتناب کنید

طلاق می‌تواند بدترین افکار و منفی ترین احساسات را در افراد ایجاد کند. کلماتی که از روی خشم و ناراحتی به زبان می آیند می توانند به سرعت نزاع‌های انفجاری را ایجاد کنند. درگیر شدن در این مشاجرات هیچ فایده ای برای شما ندارد جز آنکه استرس شما را تشدید می کند. بنابراین بهتر است تا حد امکان حتی با وجود طلاق از مشاجره و درگیری با همسر سابق خود و یا اعضای خانواده او فاصله بگیرید.

روی فرزندان خود تمرکز کنید

برای کاهش استرس پس از طلاق توصیه می شود که تمام تلاش خود را برای حفظ نگرش مثبت انجام دهید. شما می توانید این انرژی را روی فرزندان خود متمرکز کنید. به فرزندان خود نشان دهید که زندگی با تمام فراز و نشیب ها همچنان ادامه دارد و شما به آینده امیدوار هستید. با تمرکز بر روی فرزندان و تلاش برای رفاه آنها، به تدریج متوجه می شوید که چگونه انرژی شما به جای آسیب زدن به خود به رشد فرزندانتان کمک می کند.

وقتی در کنار فرزندانتان هستید و با آنها در مورد آینده صحبت می کنید، همیشه قول های واقع بینانه بدهید و به آنها عمل کنید. فرزندان شما باید بدانند که آینده خوب و روشنی انتظار آنها را می کشد، حتی اگر مادر و پدر دیگر با هم نباشند.

خودتان را دوست بدارید

بهترین راه برای کاهش استرس طلاق این است که فوراً در مسیر رشد و بالندگی مجدد خود قرار بگیرید. در اسرع وقت به دنبال راه هایی باشید که احساسات منفی خود را بیرون بریزید. به خود اجازه دهید که برای این غم بزرگ عزاداری کنید و همه افکار و احساسات خود را بپذیرید. تا حد امکان اطراف خود را با افراد مثبتی احاطه کنید که می توانند به شما کمک کنند تا بار دیگر بتوانید خوبی های دنیا را ببینید.

مهمتر از همه، باید بتوانید به طور کامل خود را از نو بسازید، باید یاد بگیرید که خودتان را دوست داشته باشید. ممکن است پس از طلاق با احساس طرد شدگی بیش از حد مواجه شوید. برای بازگرداندن اعتماد به نفس خود با تعیین اهداف کوچک و تکمیل آنها تلاش کنید. حتی اگر این هدف بسیار کوچک و فقط بیرون رفتن برای خرید است آن را انجام بدهید. لباس بپوشید، بیرون بروید و خودتان را درمان کنید تا بتوانید یک بار دیگر احساس خوبی نسبت به خودتان داشته باشید.

سوالات متداول

شایع ترین علائم استرس پس از طلاق چیست؟

احساس رها شدگی شایع ترین علامت استرس پس از طلاق است. همچنین اگر جدایی ناگهانی باشد یا به صورت یکطرفه و توسط طرف مقابل تصمیم گرفته شود، معمولا با احساس شوک همراه است.

استرس پس از طلاق چه مشکلاتی ایجاد می کند؟

استرس طلاق چیزی نیست که بتوانید آن را نادیده بگیرید. استرس طلاق بر روابط شما و فرزندانتان تأثیر می گذارد. همچنین استرس پس از طلاق توانایی و عملکرد شما در محل کار و به طور کلی مدیریت زندگی روزمره را مختل می کند.

کلام آخر

با بررسی جوانب مختلف از استرس پس از طلاق در این مقاله از تکین دارو متوجه شدیم که استرس طلاق مشکلی واقعی و پیچیده است. این مشکل اغلب فراتر از استرس معمولی روزانه است که همه ما به درجات مختلف آن را در زندگی روزمره خود احساس می کنیم. به یاد داشته باشید که استرس را نمی توان نادیده گرفت اما می توان آن را مدیریت کرد. استفاده از مهارت های مقابله ای مختلف مانند مدیتیشن و خواب کافی می تواند به شما در مدیریت و کاهش استرس ناشی از طلاق کمک کند.

هیچ کس در هنگام ازدواج خود، طلاق را پیش بینی نمی کند. ازدواج، به معنای پیوند زندگی است و به پایان رسیدن آن مطمئنا برای هر فردی دردناک و استرس زا است. اما با این حال استفاده از راهکارهای مقابله با استرس طلاق به شما کمک می کند که هر چه سریع تر سلامت روحی خود را به دست بیاورید و برای ساختن آینده روشن خود تلاش کنید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا